Här nedan kan ni återigen ta del av den lilla kräftlektionen jag skrev 2012 angående hur man skalar och äter kräftor för att njuta av allt. Jag lägger upp den igen, med vissa uppdateringar.
 
"Hur man skalar och äter kräftor
Jag börjar alltså med att suga ur saften ur "magen" på den och fortsätter sen med att bryta loss klorna som jag sparar på tallriken. Sätter tummen under huvuddelen på ovansidan och bänder först loss, sen tar jag ett fast grepp om båda sidorna på huvudet med tumme och pekfinger, klämmer till och tar loss från resten av kroppen. I huvudet finns det en gulbrun gegga som kallas "smöret", det är godast på hela kräftan och skrapas ur och äts upp. Ibland hamnar även rom i huvudet, det är också urgott och ska avnjutas. Först nu kan man slänga huvudet. [Tillägg 2015: I vissa kräftor finns det även kött som går att skrapa av i huvudets väggar. Och vissa kräftor har lite mumsigt kött runt hjärnan så att säga, men det kanske är lite väl magstarkt för vissa ;)]
 
Då har vi alltså en överkropp och stjärt kvar på kräftan. Överkroppen kan ibland vara fylld med gult "smör" och rom, det är detsamma det i huvudet och ska bara avnjutas direkt. Sen har vi gråaktiga "väggar" som ska sugas och tuggas på, innan man kan vrida loss överkroppen från stjärten för att slängas.
 
Nu har vi stjärten kvar. Ta tag med tumme och pekfinger på stjärtens skal-rads ändar och tryck ihop, det bryter alltså sönder skal-raden och blir lättare att bryta loss skalet med fingrarna. Kvar där i ligger stjärten, som innehåller mest kött av allt på hela kräftan. På översidan av tjockänden hänger en "flärp", dra loss den längs stjärten för att komma åt "bajsranden". Flärpen kan ätas upp, bajsranden ligger som i ett dike i kräftstjärten och kan slängas. Nu kan du njuta av stjärten!
 
MEN... vi har klorna kvar! Ta loss de stora ändklorna från "armarna". Det finns lite, lite kött i "armarna" men det är oftast inte värt att gräva ut, om man inte är en riktig kräftentusiast, annars är det bara att slänga. Ta tag i den lösa klon, bänd åt motsatt håll för att få loss. Det är olika vad som kommer loss, ibland kommer det ut kött kvar på klon, ibland hänger köttet som en flärp, ibland är köttet kvar i storklon. [Tillägg 2015: Dessa klor är perfekta att använda för att skrapa ur köttet i resten av klorna om man vill!] Nu kan du ta en kräfttång och bara krossa klon, så finns där massa kött inuti. Det är mer värt det i större klor än mindre.
 
Övriga tips
Vita tröjor, långa ärmar, armband och långa halsband är inte att rekommendera vid kräftätning! Det blir kladdigt! Kan tipsa om svettarmband som kan samla upp det värsta kräftspadet som rinner ner från händerna och längs armarna. Och ha gott om hushållspapper eller servetter till hands! Servera bröd till, som kan suga upp kräftsaften från tallriken, det är mumsigt!"
 
Instruktion, Kräftor, Tips,

Kommentera

Publiceras ej